Leopardo de las Nieves edo Irbis animali haragijaleak dira Feliade familiaren barruan dago eta bereiziki Asia erdiko mendietan bizi diren animaliak dira. Beraien habitat dela eta horaindik ez daude animali hauetako datu asko baina dakiten garrantzitzuena aipatuko dugu

Habitat:

Irbisak bereiziki leku altuetan bizi dira 2000 eta 4000 msmn baina ere aurkitu egin dira Himalayan 6000 msmn alturatan. Animali hauek gutxitan aurkitu dira gizakiekin eta hori gertatzen denean kamuflatu egiten dira beraien larruazalaz lagunduta. Ondorioz, naturalistengan okultatzen dira eta ez daukagu beraienganako informazio asko.

Ezaugarriak eta Jarrera:

Irbisak animali oso indartzuak dira eta beraien tamaina hiru aldiz diren animaliak ehiza dezakete. Beraien jauzia Feliadeen artean luzeena eta indartzuenetako bat da. Mendi harritzuetatik ibiltzea ohituta dago eta horri esker kamuflatzeko erraztasun handia dauka eta hau erabiltzen du bere harrapakina ezkututa itzaroteko ehizatu ahal izateko. Oso lurraldekoia da eta beraz oso agresiboa izan daiteke, bere hankak osos murgilduta daude bere larrua dela eta beraz elurratik ibiltzeko laguntzen diote zapatak batzuk direla bezala aktuatzen dute.

Zer egin dezakegu animali hauek babezteko?

Animali hauek babeztu ahal izateko beharrezkoa da animali honen ehiza bukatzea. Bestalde, duela zenbait urte Sobietar Batasunean sari moduan ematen zen Sobietar Batasuneko mendi handienak igo egiten zuten mendizaleei. Honek eragin zuen Irbisen populaketa bereiziki gutxitxea gaur egun arte.